Stanciu Adelin
Un prof și pasiunea lui
CINE SUNT?
Sunt profesor de biologie, în Iași și asta îmi ocupă cam tot timpul. Sunt licențiat în biochimie, în cadrul Facultății de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cu un master în Genetică moleculară, la Facultatea de Biologie și un master în Criminalistică, la Facultatea de Drept. De asemenea, sunt asociat în cadrul unui centru de meditații, oferind pregătire pentru examenul de bacalaureat sau pentru elevii ce doresc să urmeze facultăți cu profil sanitar / medicină. Mă pasionează designul grafic, tehnologia, muzica bună și călătoriile.
Probabil ai ajuns pe acest site, văzându-mi activitatea pe rețelele de socializare. Postez permanent conținut educativ digital, pe Facebook, Instagram, TikTok sau Youtube, peste tot cu numele ”Profu' de bio”. Am început cu o simplă pagină de Facebook, în timpul pandemiei, fiindcă doream să postez lucruri faine și interesante din biologie, să le vadă și să le distribuie și alții, dar în același timp să nu-mi invadez pagina personală. De atunci lucrurile au escaladat, am adăugat permanent idei creative și am simțit nevoia de a organiza totul mai bine, într-un site. Așadar, iată, e aici!
Iubesc ceea ce fac, lucrând cu dăruire și tact cu elevi de gimnaziu și liceu, aplicând cele mai noi metode didactice, interactive, pentru a face din disciplina biologie una de mare interes chiar și pentru cel mai dezinteresat elev. Pun accent pe lucrări practice de laborator, pe experimente și investigarea prin descoperire, lucrez zilnic cu aplicații și platforme online, coordonez proiecte de mediu și educație pentru sănătate și realizez numeroase resurse educaționale digitale pentru biologie, accesibile profesorilor din țară. Am scris cartea ”Alfabet din 4 litere”, am lucrat la două auxiliare didactice pentru bacalaureat și am publicat mai multe articole pe teme de pedagogie sau științifice, în reviste naționale și internaționale. Sunt formator acreditat și îmi prezint ideile în cadrul simpozioanelor sau conferințelor.
Urăsc rutina. Poate de aceea încă mă dezvolt ca profesor. E o meserie care te antrenează zilnic, în care învățarea este continuă, inspiri și ești inspirat, îți poți pune creativitatea la bătaie și poți modela caracterele unor omuleți.
La întrebarea ”Cum ți se pare profu' de bio?", un puști de clasa a V-a mi-a dat cea mai tare etichetă: ”dulce-acrișor și ceva fermecător”. Da, nu sunt nici din gașca celor de îmbrățișează pe hol pe toată lumea, dar nici atât de rigid, de nu poți avea acces la mine. Combinația perfectă de dulce-acrișor, de rigoare, profesionalism și strictețe în îndeplinirea standardelor cu aplecare asupra nevoilor elevilor.
Pentru activități reușite, elevi motivați spre a învăța și părinți mulțumiți de rezultatele lor, este nevoie de un anume tact pedagogic, de seriozitate în livrarea conținuturilor științifice, care să fie amestecată cu pasiunea profesorului când își predă disciplina. Asta încerc să fac la clasă. Și cred că îmi iese.
Alfabet din 4 litere
Tema cărții mele de debut este legată de molecula care m-a fascinat dintotdeauna: ADN-ul. Conține multe povești ale unor oameni de știință care au contribuit la descoperirea acestei substanțe, structura sa comparând-o cu un alfabet format din patru litere. Pe cât de simplu ar părea, pe atât de complexă este, asemănătoare unei Biblii. De-a lungul timpului, am manifestat un interes deosebit pentru această substanță chimică în care este codificată toată viața noastră. Pentru mine, nu există un subiect mai incitant în știință decât genetica. Aceasta are legături cu diverse domenii ale activității umane: medicină, farmacie, protecția mediului, agricultură, domeniul juridic sau cel religios, arheologia etc.
Mi-am propus să transmit genetica pe înțelesul tuturor, lectura strădaniei mele să fie ușoară, accesibilă pentru oricine, din sfera științei sau nu. Dacă în orele de biologie din școală s-ar pune accent pe povestea din spatele unei descoperiri științifice, poate că entuziasmul pentru studiu și investigație ar crește. Pe parcursul călătoriei pe care o vei avea citind ancheta mea științifică, concentrează-te asupra celor patru litere: A, T, C și G, litere care îți vor permite să citești și să vorbești frumoasa limbă numită genetică.
Cartea o poți achiziționa și tu din magazinul online.
PROFESOR MERITO 2024
”Apogeul” carierei mele a fost atins odată cu nominalizarea ”profesor MERITO 2024”. Proiectul MERITO este o inițiativă a Romanian Business Leaders ce îşi propune să prezinte modele de profesori și să le pună metodele în valoare - oameni care să inspire, care să devină multiplicatori de performanţă şi calitate “la firul ierbii” sau care să conducă spre schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educaţional. Profesorii valoroşi din comunitatea MERITO sunt exponenţi ai unei categorii, mai mari decât ne imaginăm, de cadre didactice dedicate.
MERITO cuprinde oameni minunați care identifică și sprijină profesori din țară, experți în domeniul lor, creativi, ce aduc inovație la școală și exteriorul ei, inspiră elevi, mobilizează comunitatea și influențează în bine alte suflete. Cu pasiune și încă un pic de energie, cu noutăți și elemente de impact, alături de oameni cu aceeași perspectivă, chiar cred că pot schimba ceva în sistemul de învățământ românesc, ducând biologia la un alt nivel.
Premiul Merito 2024 a fost oferit de Chimcomplex S.A. Borzești, partener strategic RBL. Întreaga mea poveste, documentată de jurnaliști profesioniști, poate fi urmărită aici: https://www.proiectulmerito.ro/adelin-stanciu/
CONTACT
Singuri putem face multe lucruri, însă împreună avem posibilitatea de a face și mai multe lucruri. Ce-ar fi dacă am colabora? Dacă ai o idee interesantă de implementat, vrei ajutor în proiectarea unei lecții sau pur și simplu vrei să discutăm, completează formularul de contact.